torstai 2. huhtikuuta 2015

Pieni pääsiäiskirjoitus

Pääsisäisen näytelmissä kuvataan usein sitä kohtaa, jossa Pilatus tuomarina tekee päätöksen Jeesuksen kuolemantuomiosta. Raamatun kertomuksista ilmenee tapahtumien kulku seuraavalla tavalla:

Pilatus sanoi ylipapeille ja väkijoukolle: "En löydä mitään syytä rangaista tätä miestä."

Pilatus toimittaa Jeesuksen Herodeksen luo. Herodes esitti Jeesukselle monia kysymyksiä, mutta Jeesus ei vastannut hänelle mitään. Ylipapit ja kirjanoppineet olivat tulleet paikalle ja syyttivät Jeesusta kiivaasti. Silloin Herodes ja hänen sotilaansa alkoivat kohdella Jeesusta halveksivasti. Kun he olivat pilkanneet häntä pukemalla hänet loisteliaaseen pukuun, Herodes lähetti hänet takaisin Pilatuksen eteen.

Kun Pilatus istui tuomarinistuimella, hänen vaimonsa lähetti hänelle sanan: "Älä tee mitään sille vanhurskaalle miehelle, sillä minä olen viime yönä unessa kärsinyt paljon hänen takiaan."

Tässä ollaan tultu mielenkiintoiseen kohtaan. Uskooko Pilatus vaimoaan ja toimii sen mukaan. Näyttää siltä, että Pilatus on ottanut vaimon puheet vakavasti, koska hän sitten pesee kätensä koko asian suhteen, mutta antaa kuitenkin Jeesuksen tuomion mennä huutoäänestykseen. Lopputuloksen tiedämmekin.

Kuka Pilatuksen vaimolle oli puhunut tai kuiskaillut yöllä ja yrittänyt vaikuttaa myös Pilatuksen päätökseen?

Oliko Jeesus edeltäpäin puhunut joutuvansa kärsimään ja menemään ristille kuolemaan? Vastaus on kyllä, sillä Jeesus oli puhunut kuolemastaan useaan kertaan ja että Hän tekee sen vapaaehtoisesti.

Jos Pilatus olisi väen väkisin ajanut oikeuden mukaisen tuomion läpi, eli syytöntä ei olisikaan tuomittu?

Kuka olisi voittanut tämän tuomion kohdalla ja olisiko meillä pääsiäisen viettoa lainkaan?

Pääsiäisen vietto todennäköisesti olisi vain Israelin kansalla Egyptistä lähdön muistojuhlana, mutta meillä ei olisi mitään nykyisen kaltaista pääsiäisjuhlaa.

Siis kuka kuiskutteli Pilatuksen vaimon korvaan yön hetkinä?

Vastaus on kirjoitettuna Matteuksen evankeliumin lukuun 16:

Siitä lähtien Jeesus alkoi ilmaista opetuslapsilleen, että hänen oli mentävä Jerusalemiin ja kärsittävä paljon vanhinten, ylipappien ja kirjanoppineiden käsissä. Hänet tapettaisiin, mutta kolmantena päivänä hän nousisi ylös. Pietari veti Jeesuksen luokseen ja alkoi nuhdella häntä sanoen: "Jumala varjelkoon sinua, Herra! Älköön sinulle koskaan sellaista tapahtuko!" Mutta hän (Jeesus) kääntyi poispäin ja sanoi Pietarille: "Väisty tieltäni, Saatana! Sinä olet minulle ansa, sillä sinä et ajattele asiaa Jumalan kannalta vaan ihmisten." 

Kaikkein tärkeintä Jeesuksen asiassa on se, että ellei syytön olisi tuomittu ja kärsinyt minun ja sinun pahojen ajatusten, pahan puhumisesta toisen selän takana ja vilpillisten tekojen tähden, niin meillä ei olisi lainkaan iankaikkisen elämän mahdollisuutta Luojamme yhteydessä. Jeesuksen sovitustyön kautta ja uskossa Häneen se tie on meille avoinna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti