sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Munia ja mämmiä


Pääsiäinen merkitsee varmasti kaikille ihmisille jotain.

Joillekin se on maalattujen munien, mämmin, pashan, lampaan lihan ja monen muun ruuan nauttimista. Ehkä joillekin pääsiäinen on paaston päättymisen juhla. 

Jotkut voivat muistella pääsiäisen alkuperäistä hengellistä juhlaa, jolloin Jeesus kärsi, kuoli, haudattiin ja nousi kuolleista.
Miksi tällainen erikoinen tapahtumaketju on niin kovin merkittävä asia meille jokaiselle?
Jeesus ei kuollut turhan takia tai sattumalta. Hänellä oli sovittajan tehtävä ja siksi Hän oli maanpäällä ihmisenä, vaikka olikin Jumala.

Pian ihmisen luomisen jälkeen tapahtui jotain peruuttamatonta. Ihminen, jolla on vapaa tahto, lankesi Jumalan tahtoa vastaan ja sai sen seurauksena rangaistuksen. Jumala rakkaudessaan meitä kohtaan antoi kuitenkin ilmoituksen tulevasta pelastuksen mahdollisuudesta.

Luomisen jälkeen Jumala sanoi: Ja Herra Jumala antoi ihmiselle tämän käskyn: "Syö vapaasti kaikista muista puutarhan puista, mutta hyvän- ja pahantiedon puusta älä syö, sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, sinä totisesti kuolet." (1. Moos. 2:16-17)


Kuten me yleisesti tiedämme, ihminen ei pysynyt erossa tästä kielletystä puusta, vaan, sitten kävi näin:

Mutta käärme oli kavalin kaikista villieläimistä, jotka Herra Jumala oli tehnyt. 
Se sanoi naiselle: "Onko Jumala todella sanonut: 'Älkää syökö mistään puutarhan puusta'?"
Nainen vastasi käärmeelle: "Kyllä me saamme syödä puutarhan puiden hedelmiä.
Vain sen puun hedelmästä, joka on keskellä puutarhaa, Jumala on sanonut: 'Älkää syökö siitä älkääkä koskeko siihen, ettette kuolisi.'"

Käärme vastasi naiselle: "Ette te suinkaan kuole, vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te syötte siitä, teidän silmänne aukeavat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte hyvän ja pahan."
Nainen näki, että puusta oli hyvä syödä ja että sitä oli nautinto katsella ja se oli houkutteleva, koska siitä sai ymmärrystä. Niinpä hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi.
Silloin molempien silmät avautuivat, ja he huomasivat olevansa alasti. He sitoivat yhteen viikunapuun lehtiä ja tekivät itselleen vyöverhot.
He kuulivat Herran Jumalan äänen hänen käyskennellessään puutarhassa illan viiletessä.
Silloin mies ja hänen vaimonsa menivät Herraa Jumalaa piiloon puutarhan puiden sekaan.
Mutta Herra Jumala kutsui miestä ja sanoi hänelle: "Missä sinä olet?"
Mies vastasi: "Minä kuulin sinun äänesi puutarhassa ja pelkäsin, sillä minä olen alasti. Siksi piilouduin."
Herra sanoi: "Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?"
Mies vastasi: "Vaimo, jonka annoit olemaan kanssani – hän antoi minulle siitä puusta, ja minä söin."
Silloin Herra Jumala sanoi naiselle: "Mitä oletkaan tehnyt!" Nainen vastasi: "Käärme petti minut, ja minä söin."
Herra Jumala sanoi käärmeelle: "Koska tämän teit, sinä olet kirottu kaikkien karjaeläinten ja villieläinten joukossa. Vatsallasi sinun on kuljettava ja tomua syötävä koko elinaikasi.
Minä panen vihollisuuden sinun ja naisen välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille. Hän on murskaava sinun pääsi, ja sinä haavoitat häntä kantapäähän."
Naiselle Jumala sanoi: "Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinä synnytät lapsia. Kuitenkin sinä tunnet halua mieheesi, ja hän on hallitseva sinua."
Miehelle Jumala sanoi: "Koska kuuntelit vaimoasi ja söit puusta, josta kielsin sinua syömästä, on maa kirottu sinun vuoksesi. Vaivaa nähden saat siitä ruokasi kaikkina elämäsi päivinä.
Orjantappuraa ja ohdaketta se kasvaa sinulle, sinun on syötävä kedon ruohoja.
Otsasi hiessä sinä syöt leipäsi, kunnes tulet jälleen maaksi, sillä siitä sinut on otettu. Tomua sinä olet, ja tomuun sinun on palattava." (1. Mooseksen kirja, luku 3:1-19, Raamattu Kansalle käännös vm. 2012)


Näin sitten ihmiskunta kulki syntitaakka harteillaan, kunnes luvattu sovituksen päivä koitti. Lähes 2000 vuoden takainen pääsiäinen toi ihmiskunnalle luvatun pelastajan, Jumalan aino-syntyisen Pojan meidän edestämme kärsimään synnittömänä syntisten puolesta.


Miksi vain synnitön kelpasi, eikä kuka tahansa meistä?

Alun perin synnittömäksi luotu ihminen oli langennut ja samalla kaikki hänen jälkeläisensä perivät syntisen olemuksen ja näin tulimme Jumalan edessä kelpaamattomiksi sovittamaan synnin. 
Vain yliluonnollisen syntymän kautta ihmiseksi syntynyt Jumala, Immanuel saattoi sovittaa syntitaakan meidän ja koko ihmiskunnan edestä.

Onko nyt kaikki hyvin kun synti on sovitettu ja saamme elää sen suhteen vapaasti?

Kyllä ja ei.
Tähänkin sovituksen asiaan liittyy ehto niin kuin alkujaan luomisen jälkeenkin. 
Tämä ehto on tiukka ja siinä ei ole joustoa.

Sinulla on tässä luettavana seuraavaksi Raamatun sanoma, joka todistaa pelastuksen mahdollisuuden:

Markuksen evankeliumi, luku 8:31-33. 

Jeesus puhuu kuolemastaan

(rinnakkaispaikat: Matt. 16:21-23; Luuk. 9:22)
Jeesus alkoi opettaa heille, että Ihmisen Pojan täytyy kärsiä paljon. Vanhimmat, kirjanoppineet ja ylipapit hylkäävät hänet. Hänet tapetaan, mutta kolmen päivän kuluttua hän nousee ylös.
Tämän hän puhui avoimesti. Silloin Pietari otti hänet erilleen ja rupesi nuhtelemaan häntä.
Mutta Jeesus kääntyi, katsoi opetuslapsiinsa ja nuhteli Pietaria: "Väisty tieltäni, Saatana! Sinä et ajattele asiaa Jumalan kannalta vaan ihmisten." 

Jakeet 34-38. 

Jeesuksen seuraamisesta

(rinnakkaispaikat: Matt. 16:24-28; Luuk. 9:23-27)
Sitten Jeesus kutsui luokseen väkijoukon ja opetuslapsensa ja sanoi heille: "Jos joku tahtoo kulkea minun perässäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.
Sillä joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka kadottaa elämänsä minun ja evankeliumin tähden, pelastaa sen.
Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omakseen koko maailman mutta saisi sielulleen vahingon?
Sillä mitä ihminen voi antaa sielunsa lunnaiksi?
Joka häpeää minua ja minun sanojani tässä syntisessä ja avion rikkovassa sukupolvessa, sitä myös Ihmisen Poika häpeää, kun hän tulee Isänsä kirkkaudessa pyhien enkelien kanssa."


Jeesuksen opetuksen perusteella, kun ottaa huomioon ihmiselle luodun vapaan tahdon, olet valinnan edessä.

Mikäli tämä on sinulle uusi asia, nyt sinun on syytä selvittää itsellesi, oletko uskossa Jeesukseen vaiko et.

Älä anna pääsiäisesi unohtua vuonna 2013!


Ps. voit katsoa aihetta tarkemmin tästä linkistä: Matka Jerusalemiin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti