lauantai 2. kesäkuuta 2012

Sade poliisin paras ystävä

Sää vaikutti monen nuoren juhlintaan.


Kesäkuun alku, mutta kylmä sateinen keli. Kalenterin mukaan on kesä ja koulujen päätösjuhlapäivä. 
Ilta on ollut meilenkiintoinen. Viinaa on takavarikoitu runsaita määriä alaikäisiltä ja bileet ovat kärsineet yleisökadon.


Mitä olisikaan tapahtunut lämpimänä iltana Suomen kaupunkien rannoilla? Sitä voi vain arvailla. Aamulla olisi ollut paljon onnettomia nuoria ihmisiä ja vihaisia vanhempia. Onko huominen nyt parempi? Tuskin. Ehkä tämä viinojen takavarikointi ja kolea sää vain siirtää sitä latauksen purkautumista, joka oli vähällä tänään purkautua.


Odotamme siis huomista ja lähipäiviä kun ilmat lämpenevät. Poliisilla tulee olemaan vielä töitä, sillä tämä kaikki menetetty otetaan takaisin. Moni nuori, siis alaikäinen sai tänään sakon laittomasta alkoholijuoman hallussapidosta. Tämä "jurppii". Uho kasvaa. Moni sanookin; kyllä minä vielä näytän kuinka minä ryyppään ja rällästän! Voi sentään! Kannattaako uho? Ei. 
Onko vanhemmilla vaikutusvaltaa lapsiinsa jos he alaikäisinä ovat rannoilla juhlimassa ja tulevat kotiin sakkolapun kanssa ja mahdollisesti pyytävät vanhemmiltaan rahaa sakon maksuun. Kuinka käy?


Ehkä jätän kysymysten vastaukset sinulle lukijani.


Laitan vaa'an toiselle puolella esivallan ja katsantokannan heitä puolustavaan järjestelmään. Mistä esivalta on tullut kansan yläpuolelle? Onko tämä järjestys aina ollut näin? Periaatteessa se on aina ollut, paitsi silloin kun joku kapinaporukka on yrittänyt syöstä sen nurin.


Mistä esivalta tuli ja miksi sitä pitää kunnioittaa?



Otan tähän Raamatullisen lähestymiskulman, joka antaa siihen todellisen lähtökohdan. Uskon, että alla oleva Raamatun paikka valaisee monia asioita ja selkeyttää epäselviä kysymyksiä.

(Kirkkoraamattu 1933/38: Room. 13:1-8)


Jokainen olkoon alamainen sille esivallalle, jonka vallan alla hän on. Sillä ei ole esivaltaa muutoin kuin Jumalalta; ne, jotka ovat, ovat Jumalan asettamat. 
Sentähden, joka asettuu esivaltaa vastaan, se nousee Jumalan säätämystä vastaan; mutta jotka nousevat vastaan, tuottavat itsellensä tuomion. 
Sillä hallitusmiehet eivät ole niiden pelkona, jotka tekevät hyvää, vaan niiden, jotka tekevät pahaa. 
Jos siis tahdot olla esivaltaa pelkäämättä, niin tee sitä, mikä hyvää on, ja sinä saat siltä kiitoksen; sillä se on Jumalan palvelija, sinulle hyväksi. 
Mutta jos pahaa teet, niin pelkää; sillä se ei miekkaa turhaan kanna, koska se on Jumalan palvelija, kostaja sen rankaisemiseksi, joka pahaa tekee. 
Siksi tulee olla alamainen, ei ainoastaan rangaistuksen tähden, vaan myös omantunnon tähden. 
Sentähdenhän te verojakin maksatte. Sillä he ovat Jumalan palvelusmiehiä, ahkeroiden virassansa juuri sitä varten. 
Antakaa kaikille, mitä annettava on: kenelle vero, sille vero, kenelle tulli, sille tulli, kenelle pelko, sille pelko, kenelle kunnia, sille kunnia. 
Älkää olko kenellekään mitään velkaa, muuta kuin että toisianne rakastatte; sillä joka toistansa rakastaa, se on lain täyttänyt. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti